• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Welke diëten zijn het meest effectief en het meest gezond?
Met welk dieet val je nu effectief en gezond af? Probeer het smoothie dieet!…

Welke diëten zijn het meest effectief en het meest gezond?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Is een vetarm dieet gezond?

Vetarme dieten

Je weet waarschijnlijk al dat het slecht voor je is om te veel vet te eten, maar wist je ook dat te weinig van de juiste soort je een tekort aan voedingsstoffen en energie kan bezorgen? In dit artikel lees je meer over een vetarm dieet en of het gezond voor je is. Houd hier rekening mee als je boodschappen doet met je tote bag.

Wat is vet en waarom is het belangrijk?

Vet, net als koolhydraten en eiwitten, is een macronutriënt die het lichaam nodig heeft om celmembranen op te bouwen, zenuwweefsel en hormonen te maken en de absorptie van in vet oplosbare voedingsstoffen, waaronder vitamine A en D, te ondersteunen. Ons lichaam gebruikt vet als energie en slaat overtollig vet op voor toekomstig gebruik; dit opgeslagen vet fungeert als een isolator en helpt vitale organen, botten en andere weefsels te beschermen tegen schade. Hoewel het eten van te veel vet ongezond kan zijn, zijn er bepaalde soorten vet die we via onze voeding moeten binnenkrijgen, omdat ze essentieel zijn voor onze gezondheid.

Welke soorten vet zijn er?

Er zijn drie hoofdtypen vet: verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Deze spelen allemaal verschillende rollen in het lichaam.

  • Verzadigd vet zit in rood vlees, boter en worst, maar ook in ghee en palmolie. Het wordt vaak geassocieerd met hart- en vaatziekten, het risico op obesitas en diabetes type 2, hoewel recente studies suggereren dat sommige vetten in kefir en yoghurt gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart.
  • Enkelvoudig onverzadigd vet komt voor in olijfolie, noten en avocado's en is bijzonder goed voor de gezondheid van het hart.
  • Meervoudig onverzadigde vetten omvatten twee hoofdtypen: omega-3 (te vinden in vette vis, zoals zalm, maar ook in noten zoals walnoten en zaden zoals chia) en omega-6. Deze worden 'essentiële vetten' genoemd, omdat ze niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt en via voedsel moeten worden verkregen. Deze vetten kunnen helpen voorkomen dat je slagaders verstopt raken en verlagen de bloeddruk.

Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?

Een dieet met onvoldoende vet kan leiden tot een droge huid, haaruitval en een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast kan het ook leiden tot:

  • Vitaminetekorten: Zeer lage innames van vet beperken de hoeveelheid vetoplosbare vitamines A, D, E en K die we opnemen. Deze groep vetoplosbare vitamines speelt een essentiële rol in het gezichtsvermogen, de huid, het immuunsysteem, de hormoonsynthese, de gezondheid van de botten en het zenuwstelsel en de voortplantingsorganen.
  • Slechte hersenfunctie: Dieetvet, met name de essentiële vetzuren, zijn belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van de hersenen. Lage niveaus van onverzadigde vetten kunnen van invloed zijn op cognitieve functies en stemming.
  • Hormonale onbalans: Vrouwen die niet genoeg vet binnenkrijgen via hun voeding en een lichaamsvetpercentage hebben dat niet optimaal is, kunnen last krijgen van verstoringen in hun menstruatiecyclus en zelfs vruchtbaarheidsproblemen.
  • Problemen met gewichtsbeheer: Op de korte termijn kan het beperken van je inname van voedsel of macronutriënten je helpen om af te vallen. Hoewel vet echter veel calorieën bevat, en 9 kcal levert voor elke gram die wordt gegeten, vergeleken met 4 kcal uit eiwitten of koolhydraten, is het verband met gewichtstoename niet duidelijk. Talrijke onderzoeken ondersteunen niet dat vetarme diëten beter zijn dan andere interventies voor langdurig, aanhoudend gewichtsbeheer.

Volg ons