Voeding tijdens afkicken van alcohol: waar moet je op letten
Als je gedurende een langere tijd veel alcohol drinkt, zal je lichaam schade oplopen. Meestal zien we ook een vitaminetekort terug. De meest voorkomende tekorten zijn een tekort aan vitamine B1, foliumzuur, vitamine A, vitamine D, E en C en vitamine B6. Dit merkt men ook duidelijk terug aan de conditie van het lichaam. Zo voelen veel (ex-)alcoholisten zich lusteloos, vermoeid en hebben ze een lage weerstand.
Wat veel mensen dus niet beseffen is dat je tijdens het afkicken van alcohol ook extra aandacht aan je voeding moet besteden. Het is essentieel dat je lichaam juist gedurende deze periode extra ondersteund wordt. Enkel een GGZ afkickkliniek voor alcohol bezoeken is dus niet voldoende. Niet alleen afkicken is belangrijk, ook de verdere zorg voor je lichaam. Voeding is de benzine van je lichaam. Hoe beter je eet, hoe sneller je je ook beter gaat voelen tijdens en na het afkicken.
Maar hoe zorg je ervoor dat dergelijke tekorten sneller worden opgelost? Wat voor soort voeding mag zeker niet ontbreken gedurende en na het afkickproces? In dit artikel vertellen we meer.
Licht verteerbaar voedsel
Tijdens het stoppen met alcohol kan de buik erg van slag raken. Overmatig alcoholgebruik zorgt sowieso al voor beschadigingen aan de darmwand. Hierdoor kan voedsel minder gemakkelijk verteerd worden en vinden mensen het vaak lastig om normale hoeveelheden te eten.
Gedurende het afkicken kan buikpijn dus snel optreden. Ook misselijk is een veelgehoord verschijnsel. Daarom is het belangrijk dat er in de eerste weken voor licht verteerbaar voedsel wordt gekozen. Zo verminder je het risico op pijnklachten en ondersteun je je lichaam bij het verteren en opnemen van gezonde voedingsstoffen.
Bij licht verteerbaar voedsel moet je denken aan voedingswaren die de darmen en maag zo min mogelijk prikkelen. Kies dus bij voorkeur voor natuurlijke producten zonder dat deze al te veel bewerkt zijn. Laat specerijen, vette of gepaneerde gerechten dus even achterwege. Vermijd ook koolsoorten en grove vezelrijke producten.
Het is belangrijk om gedurende het afkicken zoveel mogelijk water te drinken. Alcohol droogt uit. Je lichaam houdt daarnaast vaak ook vocht vast om dit gevolg tegen te gaan. Het is belangrijk dat je lichaam bijna letterlijk wordt doorgespoeld. Drink daarom minimaal twee liter water per dag en drink even geen koolzuurhoudende drankjes om maag- en darmklachten te voorkomen. Een erkende verslavingskliniek, zoals verslavingskliniek GGZ Zuid-Afrika, zal je hier ook aan helpen herinneren.
Tekorten aanvullen
Na het afkicken kan langzaam weer een oud (gezond!) voedingspatroon worden aangenomen. Tekorten moeten hierbij zo snel mogelijk worden aangevuld. Controleer daarom eerst welke tekorten je hebt opgelopen en vul je voedingspatroon aan met voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamines. De meeste tekorten kunnen grotendeels wel worden opgelost door simpelweg gezonder te eten.
In sommige gevallen is er echter meer nodig. Als er ernstige tekorten zijn ontstaan, is het daarom belangrijk om de huisarts om advies te vragen. Soms kunnen zij medicatie of andere supplementen voorschrijven om snel tekorten aan te vullen. Door vervolgens een gezond voedingspatroon aan te houden en uiteraard geen alcohol meer te drinken, kan dit weer zelf in stand worden gehouden.