• Eetdagboek

    Weet wat je eet door het dagboek van voedingswaardetabel bij te houden. Probeer nu een maand gratis!

    Maak account
lees meer

Artikel

Intermittent fasting: wat is het en hoe goed werkt het?
Periodiek vasten is een dieet wat draait om wanneer je eet, lees hier meer.…

Intermittent fasting: wat is het en hoe goed werkt het?
Voedingswaardetabel dieetdagboek

Dieetdagboek

Weten wat je echt eet? Registreer je voor een online dieetdagboek!

voedingswaardetabel.nl
Dieetkorting

Acties (0)

Pak uw voordeel met deze geweldige dieet acties en kortingen

bekijk acties
 

Intermittent fasting: wat is het en hoe goed werkt het?

Intermittent fasting

Intermittent fasting, of periodiek vasten, is veel meer dan zomaar een dieet trend! Het draait niet om wát je eet, maar wannéér je eet. Je creëert bewuste periodes waarin je niet eet, gevolgd door tijdvensters waarin je normaal kunt eten. Het populairste model is de 16:8 methode. Dat is 16 uur vasten (inclusief je slaaptijd) en dan 8 uur waarin je je maaltijden plant. Maar er zijn ook mensen die kiezen voor 5:2 (vijf dagen normaal eten, twee dagen beperkt) of om-en-om-dagen vasten.

Verschillende hulpmiddelen

Vasten is voor iedereen anders! Sommige mensen vinden het meteen geweldig en voelen zich energieker, terwijl anderen in het begin worstelen met hongergevoel of concentratieproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je vasten strategie te ondersteunen, zoals medische hulpmiddelen. Tegenwoordig is Ozempic een hele populaire optie. Ozempic kopen zonder recept is niet mogelijk, maar je kunt het wel verkrijgen in combinatie met een behandelplan van een gespecialiseerde kliniek. Het helpt om de hongerprikkels te verminderen en de overgang naar het vasten patroon comfortabeler te maken.

Werkt intermittent fasting echt?

Na ongeveer 12 uur zonder voedsel schakelt je lichaam over van suikerverbranding naar vetverbranding, een proces dat 'ketose' heet. Maar er gebeurt nog veel meer: je insuline niveaus dalen, wat vetverbranding bevordert en je lichaam begint met een opruim proces genaamd 'autofagie', waarbij beschadigde cellen worden opgeruimd. Onderzoeken suggereren dat dit kan helpen bij gewichtsverlies, ontstekingsremming, hart- en vaatgezondheid en zelfs bij het vertragen van verouderingsprocessen. Geen wondermiddel, maar wel een interessante biologische reactie die veel verder gaat dan alleen afvallen!

Hoe voelt het écht?

Veel mensen die beginnen met vasten hebben last van een aanpassingsperiode, waarin ze zich geïrriteerd voelen of juist licht in hun hoofd kunnen zijn. Daarna volgt vaak een fase van meer energie en minder honger pieken. Sommigen merken dat hun relatie met eten verandert: ze genieten bewuster van maaltijden en herkennen beter het verschil tussen echte honger en emotie-eten.

Is het voor iedereen geschikt?

Eerlijk is eerlijk: intermittent fasting is niet voor iedereen de beste keuze. Zwangere vrouwen, mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes en tieners in de groei kunnen beter kiezen voor een andere manier om af te vallen. Maar voor veel volwassenen kan het een redelijk makkelijke manier zijn om af te vallen. Het allerbeste advies? Overleg met een zorgprofessional voordat je begint, begin langzaam en luister goed naar hoe je lichaam reageert.

Volg ons