Wordt een diëtist vergoed voor mijn zorgverzekeraar?
De juiste voeding en voldoende beweging staat natuurlijk al sinds jaar en dag centraal bij de gezondheid en ook de weerstand van ons als mens. Vooral wanneer je moeite hebt met het in balans krijgen van je voeding, kan een diëtist uitkomst bieden. Een diëtist kan je bijvoorbeeld helpen met het samenstellen van een bepaalde voedingsschema en kan samen met je kijken naar je huidige voedingspatroon. Het kan namelijk heel goed zijn dat je op dit moment zelf denkt heel gezond bezig te zijn, maar dat dit in werkelijkheid helemaal niet het geval is. Door het advies van een diëtist op te volgen, zul je merken dat je je een stuk fitter voelt, waardoor je ook steviger in je schoenen zult staan. Maar wordt een diëtist eigenlijk vergoed door je zorgverzekeraar?
Wanneer wordt voedingsadvies vergoed?
Het maakt niet uit of je na het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars hebt gekozen voor de duurste of de goedkoopste zorgverzekering. In beide gevallen krijg je namelijk vanuit het basispakket de 1e drie uren bij een diëtist vergoed. Mocht het zijn dat je hier niet voldoende aan hebt, kan kun je je hier aanvullende voor verzekeren. Je kunt dus wel nagaan dat het verstandig kan zijn om dit wel degelijk te doen. 3 uur voedingsadvies lijkt namelijk wel veel, maar wanneer je serieus iets wilt doen aan je voeding, dan zal je al snel wekelijks een uur op gesprek moeten komen.
Hoe gaat een diëtist te werk?
De reden dat mensen bij een diëtist terechtkomen, is meestal door overgewicht, aandoeningen ten gevolge van een overvloedig en eenzijdig eetpatroon (diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten), mensen met chronische voeding gerelateerde ziekten maar ook bij mensen met risico op malnutritie. De diëtist is dus meer dan een vermagering specialist. Een diëtist werkt in principe altijd preventief om ervoor te zorgen dat je gezondheid vooruitgaat. Niet voor niets is er daarom ook in een ziekenhuis, verzorgingshuis, maar ook bij de sport een diëtist aanwezig die zorgt dat op voorhand rekening kan worden gehouden met bepaalde zaken.
Waarom ga je naar een diëtist?
Waar veel mensen nog steeds met het idee rondlopen dat je alleen met overgewicht naar een diëtist gaat, is dit dus absoluut niet het geval. Een diëtist is er namelijk voor om te zorgen dat je voeding aansluit op je gezondheid. Dus naast overgewicht, kun je ook bij een diëtist terecht voor bijvoorbeeld diabetes type 1 en 2 en bij gestoorde bloedsuikerwaarden, spijsverteringsstoornissen, eet- en slikstoornissen en nog tal van andere zaken. Zoals je dus kunt zien is een diëtist veel meer dan alleen iemand die vertelt wat je wel en niet mag eten om af te vallen.
Hoe kom je bij een diëtist?
Uiteraard kun je ook op eigen initiatief naar een diëtist. Houd er dan alleen wel rekening mee dat de kosten volledig en direct voor je eigen rekening zijn. Word je door een huisarts doorverwezen, dan worden de eerst 3 uur binnen het basispakket vanuit je zorgverzekeraar volledig vergoed. Dus heb jij het gevoel dat je overgewicht hebt en dit niet alleen kunt oplossen? Dan is het aan te raden om eerst de huisarts te raadplegen, zodat deze je kan doorverwijzen naar een diëtist.