Jichtdieet 3,6/10
Jicht valt onder de reumatische aandoeningen en ontstaat als er zich urinezuur ophoopt in het lichaam bij de afbraak van purine.Purine is de afbraak van lichaamseiwitten. Purine kan zich via voedsel in het lichaam bevinden.
Als je nieren goed werken wordt de urinezuur via de nieren in urine uitgescheden, werken de nieren minder goed dan scheiden de nieren het urinezuur minder goed uit, waardoor er teveel urinezuur in het bloed blijft. Dit geeft dan ontstekingen in gewrichten wat men jicht noemt.
Enkele punten stimuleren de urinezuurproductie waardoor ze urinezuurverhogend werken:
- Een te hoog lichaamsgewicht
- Te weinig drinken
- Alcoholgebruik
- Purinerijke voeding
- Een operatie, acute infectie en koorts
- Te snelle vermagering
- Plastabletten
Jicht kan goed behandeld of zelfs voorkomen worden, voeding speelt hierbij een belangrijke rol.
Doel van het Jichtdieet
Met het jichtdieet breng je het urinezuurgehalte omlaag in het bloed. Het dieet bestaat uit enkele leefregels. Zoals boven genoemd, kan versnelt vermageren jicht veroorzaken. Voor een juist gewicht zorgen is goed, maar men moet dit wel geleidelijk aan doen. Het best is om voor een energiebeperkt dieet te kiezen, door minder vet en suiker te gebruiken. Alcohol moet hierbij met mindere mate genuttigd worden (vooral in bier zit niet alleen alcohol, maar ook purine). Bier kan men beter laten staan bij het jichtdieet.
Tijdens het jichtdieet is het van belang veel vocht te drinken, 2,5 tot 3 liter vocht per dag, maar wel verdeeld over de hele dag heen.
Het jichtdieet geeft aan veel gevarieerd te eten, vooral gezond eten met veel groente en fruit. Voeding met veel vetten of dierlijke eiwitten (vlees en vis) kunnen de jicht verergeren. 125 gram vlees of vis per dag is dan ook voldoende tijdens het jichtdieet, gebruik vooral niet meer. Ook het gebruiken van purine rijke voedingsmiddelen moet in mindere maten. Een ‘normale’ voeding bevat ongeveer 400 mg purinegehalte per dag; bij een purinebeperkte voeding moet dit ongeveer 200 mg purinegehalte per dag zijn.
Voedingsmiddelen met purine De voedingsmiddelen hieronder kan je beter niet eten bij het jicht dieet.
- Vlees: hart, hersenen, lever, nier, zwezerik en vleesextracten als vleesjus of justabletten
- Vis: ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, spiering
- Gist(extract) en gistrijke producten
Voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan purine bevatten
- Vlees: bacon, klafsvlees, kalkoen, schapenvlees, wild
- Vis: forel, kabeljauw, schelvis en zalm
Voedingsmiddelen die een matig gehalte aan purine bevatten
- Vlees: bouillon, eend, ham, kip, konijn, leverworst, rundvlees, tong en varkensvlees
- Vis: baars, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling, schol
- Groente: asperges, bloemkool, sperziebonen, spinazie, paddestoelen, peulvruchten
- Volkorenproducten
Beoordeel:
Review overzicht
3,6 / 10
aantal stemmen:237
* zijn verplichte velden. Alleen leden van dietenlijst kunnen deze functie gebruiken. Wij respecteren je privacy en je emailadres wordt enkel gebruikt om je stem te verifiëren. Deze wordt niet aan derde gegeven.
Online voedingsdagboek bijhouden
Online je voeding, beweging en je gewicht bijhouden met duidelijke en overzichtelijke grafieken en stel je dieetplan op om je
streefgewicht te halen. Maak dan makkelijk en snel een account aan op Voedingswaardetabel.nl.
Wil je voor jezelf bijhouden? Kies dan Registreer individueel of ben je b.v. een diëtist en wil je zelf accounts beheren coor je cliënten, kies dan registreren als professional.
Top dieten uit de categorie allergieën en ziekten
Best beoordeeld
Meest bekeken